Како работат правосмукалките?

Како работат правосмукалките?

Скромната правосмукалка е една од најзгодните уреди за чистење во домаќинството што се користат денес. Неговиот едноставен, но ефективен дизајн го снема рачно чистењето прашина и другите мали честички од површините, и чистењето на куќите го претвори во поефикасна и прилично брза работа. Користејќи ништо друго освен вшмукување, вакуумот мавта со нечистотија и ги чува за отстранување.

Па, како работат овие херои во домаќинството?

Негативен притисок

Наједноставниот начин да објасните како правосмукалката може да цица остатоци е да мислите на тоа како слама. Кога пиете голтка пијалок низ слама, дејството на цицање создава негативен притисок на воздухот во сламата: притисок што е помал од оној на околната атмосфера. Исто како и во вселенските филмови, каде што пробивањето на трупот на вселенскиот брод ги вшмукува луѓето во вселената, правосмукалката создава негативен притисок внатре, што предизвикува проток на воздух во него.

Електричен мотор

Правосмукалката користи електричен мотор кој врти вентилатор, цица воздух - и сите мали честички зафатени во него - и истиснувајќи ја од другата страна, во вреќа или канистер, за да создаде негативен притисок. Можеби тогаш ќе помислите дека по неколку секунди ќе престане да работи, бидејќи можете да внесете толку многу воздух во ограничен простор. За да се реши ова, вакуумот има издувна порта што го испушта воздухот од другата страна, дозволувајќи му на моторот да продолжи да работи нормално.

Филтер

Воздухот, сепак, не поминува низ и се исфрла од другата страна. Тоа би било многу штетно за луѓето кои го користат вакуумот. Зошто? Па, покрај нечистотијата и нечистотијата што ги собира вакуумот, тој исто така собира многу ситни честички кои се скоро невидливи за окото. Доколку се вдишат во доволно големи количини, може да предизвикаат оштетување на белите дробови. Бидејќи не сите овие честички се заробени од вреќата или канистерот, правосмукалката го поминува воздухот низ барем еден фин филтер и честопати со филтер ХЕПА (апсење на честички со висока ефикасност) за да се отстрани скоро целата прашина. Само сега е безбеден воздухот повторно да се дише.

Прилози

Моќта на правосмукалката се одредува не само од моќноста на неговиот мотор, туку и од големината на влезната порта, делот што ја вшмукува нечистотијата. Колку е помала големината на доводот, се создава поголема моќ на вшмукување, бидејќи истиснувањето на иста количина на воздух низ потесен премин значи дека воздухот мора да се движи побрзо. Ова е причината што додатоците на правосмукалката со тесни, мали влезни приклучоци се чини дека имаат многу поголема вшмукување од поголема.

Постојат многу различни видови правосмукалка, но сите работат на истиот принцип на создавање негативен притисок со употреба на вентилатор, заробување на вшмуканата нечистотија, чистење на издувниот воздух и потоа ослободување. Светот би бил многу повалкано место без нив.


Време на објавување: Февруари-27-2018