Како правосмукалки работа?

смирен правосмукалка е една од handiest чистење апарати за домаќинство користат и денес. Својот едноставен, но ефикасен дизајн има направено далеку со кои имаат за чистење прашина и други мали честички надвор површини со рака, и се сврте Чистење на куќата во поефикасна и прилично брзо работа. Користење на ништо друго освен вшмукување, вакуум маталки далеку нечистотија и продавници за отстранување.

Па, како да работат овие апарати за херои?

негативен притисок

Наједноставниот начин да се објасни како правосмукалка може да си го цица остатоци е да се размислува за тоа како слама. Кога ќе се земе голтка пијат преку слама, акцијата на цицање создава негативен притисок на воздухот во внатрешноста на слама: притисок кој е помал од тој на околните атмосфера. Исто како и во просторот филмови, каде прекршување во трупот на вселенски брод е смрди луѓе во вселената, правосмукалка создава негативен притисок во внатрешноста, што предизвикува проток на воздух во него.

Електричен мотор

правосмукалката користи електричен мотор кој се врти вентилатор, цицање во воздух - како и сите мали честички фатени во тоа - и тоа туркање надвор од друга страна, во торба или канистер, да се создаде негативен притисок. Може да мислите дека тогаш тоа по неколку секунди ќе престане да работи, затоа што може да го присили само толку многу воздух во затворен простор. За да се реши ова, вакуум има издувните порта што отворите за воздух на другата страна, дозволувајќи им на моторот за да продолжи да функционира нормално.

филтер

Воздухот, сепак, не само да помине преку и да се исфрлени од другата страна. Тоа ќе биде многу штетно за луѓето со помош на вакуум. Зошто? Па, на врвот на нечистотија и валкано дека вакуум зема, тоа, исто така собира многу фини честички, кои се речиси невидливи со голо око. Ако се вдишат во доволно големи количини, тие може да предизвика оштетување на белите дробови. Бидејќи не сите од овие честички се заробени од страна на торба или канистер, правосмукалката поминува воздухот преку најмалку една парична казна филтер и често ХЕПА (висока ефикасност честички апсење) филтер за отстранување на речиси сите на прав. Само сега е безбедно да се дише повторно воздухот.

додатоци

Моќта на правосмукалка се определува не само од страна на моќта на својот мотор, но исто така и големината на зафатот порта, делот што заболе до нечистотија. Помалите големината на зафатот, толку повеќе вшмукување моќ е генерирана, како стегајќи иста количина на воздух преку потесна премин значи дека на воздухот треба да се движи побрзо. Ова е од причина што правосмукалка додатоци со тесни, мали влез пристаништа како да имаат многу повисоки вшмукување од една поголема.

Постојат многу различни видови на правосмукалка, но сите од нив работат на истиот принцип на создавање на негативен притисок со помош на вентилатор, апсењето вовлечени-нечистотијата, чистење на издувниот воздух, а потоа отпуштете ја. Светот ќе биде многу dirtier место без нив.


Време на мислењето: Feb-27-2018
WhatsApp Интернет разговор!